Τα παιδιά και οι έφηβοι κάποια στιγμή στη ζωή τους αναπόφευκτα θα έλθουν αντιμέτωπα με δύσκολες και αγχογόνες καταστάσεις τις οποίες δε θα μπορέσουν να διαχειριστούν από μόνοι τους. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι το διαζύγιο των γονέων ή η ακόμα και η κακή σχέση των γονέων, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ο σχολικός εκφοβισμός, οι πανελλαδικές εξετάσεις, μια μετακόμιση.

Οι καταστάσεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν στο παιδί ή στον έφηβο άγχος, ανασφάλεια, χαμηλή αυτοπεποίθηση, απομόνωση καθώς και δυσκολίες ύπνου, διατροφικές διαταραχές, έντονο θυμό, σχολική άρνηση.

Οι δυσκολίες οι οποίες δε θα μπορέσουν να ξεπεραστούν ακόμα και με τη συμβολή των γονέων θα «πρέπει» γίνουν το έναυσμα για τη ζήτηση βοήθειας από τον συμβουλευτικό ψυχολόγο ή τον σύμβουλο.

Πολλές από τις δυσκολίες αυτές θα αντιμετωπιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με την συμβουλευτική γονέων, η οποία συστήνεται ειδικότερα στις μικρές ηλικίες.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, το παιδί ή ο έφηβος εάν το επιθυμεί θα μπορεί να ξεκινήσει συμβουλευτική, η οποία είναι μία σύντομης διάρκειας θεραπεία. Η συμβουλευτική εδώ είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού ή του εφήβου και οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι διαφορετικές. Το παιδί ή ο έφηβος, μεταξύ άλλων, αρχίζει να γνωρίζει τον εαυτό του, τα συναισθήματά του και πώς να τα εξωτερικεύει, βασικές αρχές που δυστυχώς δεν διδάσκονται από το σχολείο. Εδώ το παιδί ή ο έφηβος «εκπαιδεύεται» να διαχειρίζεται από μόνο του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα θέματα που το  ή τον / την αφορούν.