Tο άγχος των εξετάσεων και πως αντιμετωπίζεται.

Μια ανάσα πια χωρίζει τους μαθητές από την αγχωτική και συνάμα καθοριστική, ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, διαδικασία των εξετάσεων. Σε αυτήν την περίοδο, οι έφηβοι μαζί με το βεβαρημένο τους πρόγραμμα είναι πλημμυρισμένοι από ένα διάχυτο φόβο, μία περίεργη ανησυχία, σαν κάτι να τους απειλεί. Ειδικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι έφηβοι είναι φορτισμένοι με ανασφάλεια για το μέλλον. Είναι ένα από τα πολλά δύσκολα εμπόδια που θα συναντήσουν στη ζωή τους, στο οποίο θα δοκιμαστούν, πρωτίστως, σαν άνθρωποι. Καλό θα ήταν να δουν τις εξετάσεις ως μια εμπειρία, αφού το μέλλον μπορεί να δείξει ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν ήταν τόσο καθοριστική για τη ζωή τους. Πρέπει να αποδεχθούν τις όποιες αδυναμίες τους και να μην κάνουν κανενός είδους υπερβολές για να τις καλύψουν την τελευταία στιγμή (ασταμάτητο διάβασμα χωρίς χαλάρωση και εκτόνωση). Τέλος, ένας έμμεσος τρόπος για να μετριάσουν το άγχος των εξετάσεων είναι να εισέλθουν στον εξεταστικό χώρο έχοντας «οπλιστεί» με μια γενναία δόση ψυχραιμίας και χιούμορ.

Image removed.Image removed.

Αντί για όλα αυτά, οι γονείς θα πρέπει πάνω απ’ όλα να εξασφαλίσουν ηρεμία μέσα στο σπίτι, η οποία θα οπλίσει με δύναμη και ψυχική ισορροπία τα παιδιά. Θα πρέπει, επίσης, να δείξουν κατανόηση στην ένταση των παιδιών, μεγαλύτερη ανοχή αποφεύγοντας να τα κρίνουν και να τα συγκρίνουν με άλλα παιδιά (το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει συγκεκριμένα όρια).

Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας με αγάπη καικατανόηση και πάντα να του τονίζετε ότι αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια. Κάντε το να πιστέψει στον εαυτό του και να ξέρει πως ότι και να γίνει, τελικά εσείς θα είστε πάντα στο πλευρό του.